Reiki is er ook voor dieren

Reiki is energie en betekent letterlijk “universele energie”. Alles is energie en ook dieren kunnen uit balans raken door verstoringen in hun energiesysteem. Dieren staan namelijk net als mensen in verbinding met de kosmos en moeder aarde. Als de energie niet meer goed kan doorstromen krijgen dieren na langere tijd vaak klachten. Net als bij mensen kunnen dieren op zowel fysiek, mentaal en emotioneel gebied last hebben van blokkades. 

Denk bijvoorbeeld aan:

 • Gespannen houding
 • Uitgeput
 • Onzekerheid
 • Angsten
 • Neerslachtigheid
 • Depressie
 • Verdriet 
 • Agressiviteit
 • Eenzaamheid
 • Lichamelijke klachten
 

Dieren vinden reiki vaak erg fijn en gaan er meestal helemaal voor zitten of liggen. Reiki stroomt op dat moment naar de plekken toe waar het nodig is. Het activeert het zelfgenezend vermogen van het dier en het dier kan zich op dat moment heerlijk ontspannen. Net als bij mensen zorgt langdurige spanning voor lichamelijke klachten. Als de oorzaak niet wordt aangepakt, kan het dier zelfs chronisch ziek worden. 

Wat kan reiki betekenen voor jouw (huis)dier?

Reiki kan ondersteuning bieden bij:

 • Het bevorderen van herstel na een operatie of ziekte. 
 • Spanningsklachten.
 • Het verwerken van trauma’s.
 • Hooggevoeligheid.
 • Ouderdomsklachten.
 • Emotionele disbalans
 • Veranderingen in de omgeving 
 • het Stervensproces.

Sommige dieren zijn gevoeliger dan andere dieren. Zij hebben meer moeite om hun spanningen los te laten. Aarding kan voor hen een uitkomst bieden. Maar wat is aarding precies? Aarding is eigenlijk het contact met de grond, je lichaam en het contact met jezelf. Voor dieren werkt dit niet zo diep, maar toch is een aarding ook voor hen belangrijk als zij gevoelig zijn. Anders kunnen de spanningen niet worden afgevoerd. Hoe weet je of je dier daar behoefte aan heeft? 
Als je dier veel stressgerelateerd gedrag vertoont zoals bijvoorbeeld:

Moeilijk in slaap komen, onrustig slapen, gespannen houding, niet rustig kunnen liggen, spanningen op andere dieren of mensen afreageren of niet graag geaaid willen worden. Dit laatste is vaak herkenbaar doordat ze weglopen, rillingen laten zien en/of zachtjes signalen afgeven aan de eigenaar.  

Maar hoe zorg je ervoor dat je dier goed geaard is? Er zijn verschillende methodes. Elk dier kan ook hier zijn eigen behoeften in hebben. Voor sommigen dieren helpt het om een eigen plekje te hebben waar ze niet gestoord kunnen worden en zich veilig voelen. Voor anderen dieren is voldoende voeding erg belangrijk. Ook kan het helpen om je dier zo nu en dan een massage te geven en de pootjes te masseren. Kijk ook naar de natuurlijke behoeften van het diersoort. Zo hebben katten voornamelijk de behoefte om te jagen. Als dit niet wordt vervuld, kunnen ze zich vervelen en uiteindelijk spanning ervaren.

Volg hierin altijd je dier. Dieren geven duidelijk aan wat voor hen helpt en wat niet. Reiki kan dit proces versterken en jouw dier helpen om weer met hun poten op de grond te landen. Het mooiste aan reiki is dat het direct ontspanning biedt en rust geeft aan het dier.

Hoe ziet een reiki behandeling eruit?

De behandeling kan zowel in eigen omgeving als op afstand plaatsvinden. Omdat reiki energie is maakt het voor de werking niet uit hoe de behandeling plaatsvindt. Tijdens de behandeling in eigen omgeving maak ik eerst contact met het dier en zorg ik ervoor dat het dier zich op zijn gemak voelt. Daarna plaats ik mijn handen op verschillende plekken op het lichaam van het dier en reiki zal op dat moment gaan stromen.   
Ik volg altijd het dier tijdens een behandeling. Als het dier geen reiki wilt ontvangen zal ik dat respecteren. Ook zal het dier aangeven wanneer de behandeling klaar is. 
Een behandeling op afstand vindt altijd plaats in goed overleg. Ik kijk welk moment het meest comfortabel is voor het dier. Tijdens de behandeling stem ik mij via een foto af op het dier. Een behandeling zal ongeveer 15-20 minuten duren. Ook hierin zal het dier zelf aangeven wanneer de behandeling klaar is.Reiki Geeft Ontspanning & Rust & Verlichting

Dieren vertellen ons een verhaal

Soms is reiki niet de oplossing om  klachten te verminderen of te verhelpen. Dieren komen in ons leven om ons te laten zien wat onvoorwaardelijke liefde inhoudt. Iets prachtigs en waardevols om te mogen ervaren. We hebben vaak ook een bijzondere band met ons dier(en). Dieren zijn geduldig, betrouwbaar, loyaal en liefdevol. 

Dieren zijn zeer goed in spiegelen. Zij komen naar de aarde om mensen weer dichter bij hun gevoel te brengen. Maar ze komen ook hierheen om onze emoties over te nemen en te doorvoelen. Iets wat niet altijd fijn is voor een dier. Maar ze doen dit graag voor ons en de overige dieren. Ook dieren groeien namelijk in hun bewustzijn. 

Dieren kunnen last hebben van fysieke klachten die verbonden zijn met de eigenaar. 
Een voorbeeld hiervan is een kat die chronische diarree heeft. Ondanks alle behandelingen en onderzoeken verdwijnt deze klacht niet. Het is een boodschap van het dier naar de eigenaar toe. Het dier had rust nodig en ervoer teveel stress van de eigenaar. De boodschap naar de eigenaar was om meer in het hier en nu te leven en zaken die er niet toededen meer los te laten. Pas toen de eigenaar aan zichzelf ging werken werden de klachten minder bij de kat. In combinatie met goede voeding en een eigenaar die meer in balans was verdwenen de klachten uiteindelijk helemaal. De boodschap was overgebracht. 

Een ander voorbeeld is van een kat die altijd bij haar hoofd geaaid wilde worden. Het was zeer dwangmatig. Ze spiegelde de eigenaar die nooit rust had in het hoofd. Pas toen de eigenaar aan de slag ging met zichzelf en meer rust creëerde in het hoofd, nam de spanning bij de kat af.  Soms zijn de klachten al zolang aanwezig, dat deze alleen kunnen verminderen en nooit volledig zullen verdwijnen.

Dieren vertellen ons een verhaal. Paarden kunnen heel goed een spiegel voorhouden. Vandaar dat er ook vaak gewerkt wordt met paarden tijdens een coachingsessie. Een prachtig beroep. Paarden laten heel duidelijk zien hoe iemand in zijn vel zit en welke blokkades er aanwezig zijn. 
Als je eigenaar bent van een paard of vaak op een manege komt raad ik je aan om eens te kijken hoe het paard reageert op jouw aanwezigheid. Het paard zal je veel vertellen over jezelf.

 

Wil je graag een afspraak maken of meer informatie ontvangen? Neem vrijblijvend contact op.


Reiki is niet bedoeld als vervanging voor een reguliere behandeling van een (holistische) dierenarts.